English Greek

Πορταριά Πήλιο

Η Πορταριά απέχει 13 χλμ. από το Βόλο, ορεινό χωριό χτισμένη σε 650 μ. υψόμετρο στις πλαγιές του όρους Πηλίου. Είναι ένα χωριό ξεχωριστής ομορφιάς τόσο λόγω της αρχιτεκτονικής της που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, όσο και από την πλούσια βλάστηση που περιβάλλει το χωριό. Προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές όλο το χρόνο.

Είναι από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου και έχει χτιστεί γύρω από το περίφημο παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Πορταρέας, από όπου έχει πάρει και το όνομα του.

Portaria Pelion Greece Ένας περίπατος στα πλακόστρωτα καλντερίμια του χωριού, θα ξεδιπλώσει μπροστά σας τις ομορφιές του χωριού και θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Στο τοπίο του χωριού δεσπόζουν παραδοσιακά αρχοντικά που εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον και δημιουργούν εικόνες μαγευτικής ομορφιάς και γαλήνης, αποπνέοντας τον αέρα πολυτέλειας και αρχοντιάς που επικρατούσε από τα παλιά χρόνια.

Τα αρχοντικά ανήκαν σε πλούσιες και εξέχουσες οικογένειες του χωριού, αποδεικνύοντας το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε η Πορταριά στην Ιστορία και γενικότερα την πορεία του Πηλίου. Σήμερα πολλά από αυτά τα αρχοντικά έχουν ανακαινισθεί και λειτουργούν ως ξενοδοχεία και ξενώνες.

Η Πορταριά καθώς είναι ένα χωριό με πολλά αξιοθέατα, προσφέρεται για περιπάτους και εξερευνήσεις. Περπατώντας στα καλντερίμια του χωριού θα βρεθείτε σε ανθοστόλιστες αυλές, παραδοσιακά αρχοντικά ή πανέμορφα ξέφωτα που προσφέρουν πανοραμική θέα μέχρι τον Παγασητικό κόλπο. Ολόγυρα στο χωριό υπάρχουν πηγές με δροσερό πόσιμο νερό, ενώ αν ακολουθήσετε το φυσικό μονοπάτι θα βρεθείτε στους καταρράκτες, ψηλά στη θέση Κάραβος.

Στο χωριό θα συναντήσετε πολλές και ενδιαφέρουσες εκκλησίες και μοναστήρια, όπως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί στη γειτονική Μακρινίτσα. Αξίζει να τα επισκεφθείτε καθώς ετσι σας δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψετε την ιστορική πορεία του χωριού, μέσα από τα εκθέματα τους.

Τα τοπία της Πορταριάς ξεχωρίζουν και σε κάθε εποχή έχουν το δικό τους χρώμα, με το πράσινο να εναρμονίζεται στο λευκό του χειμώνα, το χρυσοκίτρινο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, ενώ τα αρώματα δημιουργούν μεθυστικές ευωδιές που συμπληρώνουν το ταξίδι των αισθήσεων.

Portaria Pelion Greece Η Πορταριά έχει εύκολη πρόσβαση στα αξιοθέατα του Πηλίου και καθώς είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου, προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, χωρίς όμως να χάσει τον αυθεντικό παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες που βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από την Πορταριά, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Κάθε χειμώνα συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται να απολαύσουν το χιόνι και τα χιονισμένα τοπία του Πηλίου. Το χιονοδρομικό κέντρο προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα στα χωριά του Πηλίου και τα γαλάζια νερά του Αιγαίου και του Παγασητικού.

Το Πήλιο συνδυάζει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα και έτσι το καλοκαίρι οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κολύμπι και θαλάσσια sports στις υπέροχες παραλίες στο Αιγαίο και τον Παγασητικό, ενώ αν ανηφορίσουν στα ορεινά χωριά του η διαφορά του υψομέτρου, θα τους προσφέρει δροσιά στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Φυσικά τόσο το χειμώνα όσο και την Άνοιξη το Πήλιο προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό και χειμερινά sports.

Για τις παραλίες του Παγασητικού, με αφετηρία την Πορταριά θα κατευθυνθείτε νότια, προς τον κεντρικό παραλιακό δρόμο. Για τις παραλίες του Αιγαίου στο ανατολικό Πήλιο, θα περάσετε τα βουνά, κατευθυνόμενοι βορειο ανατολικά της Πορταριάς, περνώντας από τα χωριά Χάνια, Κισσός και Τσαγκαράδα.

Όποια στιγμή επισκεφθείτε την Πορταριά είναι σίγουρο ότι θα σας μαγέψει η ομορφιά και η γραφικότητα της. Είμαστε σίγουροι ότι θα αποκτήσετε αξέχαστες εμπειρίες και η διαμονή σας στο “Αρχοντικό Ξενοδοχείο Αλθαία” θα συμπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τις διακοπές σας.

Portaria Pelion Greece